Hur kan hästen skada sig?

Som hästmänniska kan man ganska snabbt inse att hästar kan skada sig lätt. Det behöver inte vara allvarliga skador varje gång utan det kan handla om småsår, lättare vrickningar eller skrubbsår. Dock kan även de små såren ställa till det direkt. Här tar vi upp några sätt hästen kan skada sig på.

Skaderisker på tävling

Man kan tävla med hästar i flera olika grenar och det finns flera skaderisker på tävlingsplatserna. Tävlar man till exempel i terränghoppning är hindren fasta och de rivs inte om hästen slår i dem. Hästen kan också trampa snett i vatten eller fall på banan. Just inom terräng rapporteras det relativt ofta om skadade hästar och några tvingas avlivas under tävling på grund av att skadorna är så pass allvarliga.

Andra hästar och olyckor

En annan vanlig orsak till att hästar skadar sig är faktiskt andra hästar. Hästar kan stirra upp varandra och när de springer runt är det lätt hänt att de trampar snett. Hästar kan också börja bråka med varandra och sparkskador är inte ovanliga. Om hästarna har skor med broddar på sig kan skadorna bli än allvarligare. Hästarna kan också bita varandra, men det är inte lika vanligt som med sparkskador.

Halkskador

På vintern är det inte ovanligt att hästarna halkar. Skodda hästar riskerar att råka illa ut om de inte har broddar. En häst som halkar man falla och slå sig, ofta blir följden då mjukdelsskador. Hästen kan också fläka sig så att bakbenen åker åt var sitt håll på grund av halkan. Det leder i regel till allvarliga skador.

Skador i hagen

Ibland kan man släppa ut en helt oskadd häst i hagen, och så när man hämtar den ett par timmar senare haltar den. Att veta exakt vad som händer en häst i hagen är svårt. Många gånger handlar det dock om att hästen trampat snett eller om att den sträckt sig. Ofta går hältan över inom några dagar. Det kan också vara så att hästen blivit ömfotad efter att ha trampat på en sten. Är hästen skodd kan det vara klokt att titta efter om det kilat in sig någon sten mellan skon och hoven som skapar smärta.

Skador från överansträngning

Hästen kan också drabbas av förslitningsskador som kommer av ålder, eller av för hård ansträngning. Hästen kan bli stel av för ensidig ridning och den kan få ont i ryggen eller benen om den belastas för tungt. Se därför till att variera träningen och öka belastningen gradvis. Om hästen är helt otränad kan man inte gå direkt till hårdträning innan hästens muskler och resten av dess kropp vant sig. På så sätt minskar man att hästen ska drabbas av skador på grund av arbetet.