Minska risken att drabbas av allvarliga olyckor

Det finns ett par saker man kan göra för att man ska minska risken att drabbas av allvarliga olyckor och skador. En del av sakerna förhindrar att ryttaren drabbas, andra minskar också risken att hästen blir inblandad och skadad.

Bär skyddsutrustning

Som ryttare och hästmänniska är det viktigt att man bär skyddsutrustning när man är i stallet tillsammans med hästarna. Gör man det går det att förhindra eller i alla fall minska risken för flera allvarliga skador. När man hanterar hästen bör man alltid bära en ridhjälm på huvudet. Det är också bra att ha skor med stålhätta som ger skydd för tårna om hästen trampar på en. En säkerhetsväst är också bra att ha eftersom den ger skydd för revben och ryggrad i samband med ett fall.

Lär dig läsa av hästen

Om man lär sig läsa av hästen kan man skydda både sig själv, hästen och andra. Hästar visar i regel tydliga tecken på rädsla, ilska och andra känslor innan de agerar. En häst som lägger öronen bakåt och visar ögonvitorna är arg, och kan man tyda de signalerna är risken inte lika stor att man blir skadad om hästen sparkar eller biter. Kan man se på hästen när den blir rädd kan man också förbereda sig på att hästen kanske kastar sig eller vill springa iväg.

Ta inte onödiga risker

När man sysslar med hästar ska man aldrig ta onödiga risker. Känner man sig inte trygg med att hoppa högt behöver man inte göra det. Är man ovan att rida ut bör man inte göra det ensam, och är man lite rädd för en häst kan det vara klokt att be någon annan sadla den inför en ridlektion. Det handlar helt enkelt om att ha sunt förnuft och om att agera klokt.

Be om hjälp

Genom att be om hjälp kan man också undvika allvarliga olyckor. Låt en kompis hålla hästen om det känns som om den ska gå iväg när du sitter upp och låt en mer kunnig person sadla om du är ovan. Är du osäker på om du gör rätt, be någon visa. Att be om hjälp är inte ett tecken på att man är svag eller mesig. Genom att få hjälp tar man inga risker och dessutom kan man lära sig en hel del.