Skaffa utekök och gör en långritt

Drömmer du om att göra en riktigt lång ridtur? Antingen över en dag eller rent av över flera dagar. Investera i bra utesaker som utekök, sovsäck och liggunderlag, så kan du och din häst bege er ut på äventyr.

Skaffa utekök och sovsäck

För en lyckad långritt behöver du har rätt utrustning. Du får tänka på dig själv som en vandrare, eller snarare att hästen är vandraren. Om du ska ut och fjällvandra behöver du ett utekök, sovsäck, tält samt liggunderlag. Det som är skönt med en ridtur är faktiskt att det är hästen som bär det mesta. På AstroSweden hittar du både triangiakök, små gasolkök som är enkla att ta med sig, sovsäckar, liggunderlag och vattenreningstabletter. Allt du behöver för en rolig långtur. För att göra matlagningen riktigt enkel kan du även köpa torkad färdigmat som inte tar så mycket plats i ryggsäcken. Gå in på AstroSweden och köp utekök och sovsäck för att komma ut på riktiga hästäventyr.

Långritt

Förr i tiden var det inte ovanligt att göra långritter och att behöva förflytta sig med häst under en hel dag eller en vecka. Din häst kommer att älska att få göra en långritt. Det roligaste är naturligtvis att vara minst två eller en mindre grupp. Det blir både säkrare på det sättet och ni kan hjälpas åt. För en lyckad långritt bör ni planera den väl. Besluta er för en rutt där ni hittar sovplatser. Ni kan också göra en ridtur till någon som ni känner. Ni rider under dagen, stannar och plockar fram uteköket, lagar mat och sedan på kvällen kommer ni fram till sovplatsen. Det är viktigt att ni tänker igenom vilka vägar som ni ska rida på. Hålla er till mindre vägar och skogen så mycket som möjligt, och undvik stora vägar med tung trafik.

Äta och sova

Både ni och hästarna behöver mat och sömn. Med utekök är det inget problem för er ryttare att äta. Sommartid kan hästarna beta, men eftersom de går mycket är det smart att också ta med kraftfoder så att de får i sig extra energi. Ni kan också ta med hö uppe på hästryggen som extra tilltugg.

För ett riktigt äventyr sover ni i tält. Då är det klokt att vara flera stycken då hästar är flockdjur som känner sig tryggare när de får vara med andra hästar. Under natten bör hästarna sättas fast i grimma och grimskaft i ett träd. Alternativt sätter ni upp en liten hage. Under ridturen är det också viktigt att hästarna får dricka vatten. För egen del är det smart om ni tar med er vattenreningstabletter, så kan ni alltid känna er trygga när ni dricker vatten från bäckar i naturen.