Hackamore – ett bettlöst träns

Som alla vet är det viktigt att skaffa rätt utrustning för hästen precis som när vi väljer träningsutrustning och kläder till oss själva. Alla hästar har olika behov och under senare tid har till exempel bettlösa träns fått allt mer uppmärksamhet som ett bra alternativ för hästar med känslig mun. Bettlösa träns används ofta inom westernridningen men har på senare tid även ökat i popularitet inom hoppdiscipliner, dressyr samt fritidsryttare. Det är viktigt att komma ihåg att bettlösa träns inte alltid fungerar för alla hästar eller ryttare utan det gäller att prova sig fram.

Hackamore

Hackamore är ett bettlöst träns som påverkar hästens nosrygg istället för hästens mun. Det är ganska vanligt att man använder hackamore inom westernridning (eller andra ridstilar) som härstammar från den spanska traditionen. Bettlösa träns används ofta för inridning av unga hästar, för vuxna hästar som drabbatas av skador på tungan eller i munnen och hästar som inte respekterar bettet och drar iväg. Hackamore förekommer i flera olika stilar men en klassisk hackamore har en design av en bosal nosgrimma och kallas därför ofta ”bosal”. Precis som ett vanligt bett kan en hackamore vara hård eller mjuk beroende på ryttaren. Det är alltså viktigt att en hackamore används korrekt eftersom den vid felaktig användning kan orsaka smärta samt svullnad på hästens mule och käke.

Bettlöst för hästens skull

Att rida utan bett är något som allt fler vill prova på och att en häst inte har ett bett i munnen innebär inte att ryttaren saknar kontroll. Kom ihåg att man inte använder bett på en ung häst förrän den vuxit till sig i sin utveckling eftersom man vill skydda och bibehålla hästens känsliga mun. Du som funderar på att köpa ett riktigt bra bettlöst träns av hög kvalitet bör titta på hackamore från Stubben hos Hestbolaget men i mjukt och fint läder. Denna hackamore har en tjock anatomisk padd över nosryggen för bättre passform samt hög komfort. Läder och material har lång livslängd och är av högsta kvalitet. Sidostyckena har en unik utformning med en böjd form där huvudlaget fästs. Förutom att denna hackamore från Stubben är av högsta kvalitet är priset hos Hestbolaget mycket bra. Hestbolaget säljer även träns som är anpassat för hackamore.

Vad betyder hackamore?

Ordet hackamore kommer ursprungligen från det spanska ordet för grimma, ”jáquima”, som härstammar från gammalspanskans ”xaquima”. Men spanjorerna fick termen från de arabiska orden šakīma (bett) och šakama (att tränsa). Men det var det amerikanska uttalet av jaquima som skapade ordet hackamore under 1800-talet. Även om ordet på spanska betyder grimma är en hackamore absolut inte någon grimma utan ett bettlöst träns. Den amerikanska användningen av hackamore kom från spanska kalifornier. Dessa var mycket respekterade för sin hästmannaskpa och förmåga att hantera sina hästar.