Städa och håll rent

De flesta vet hur viktigt det är att hålla rent och fint hemma, men många tror att det i ett stall kan vara lite smutsigt. Damm och spindelnät hör till tänker vissa. I många fall går det inte att få kliniskt rent, men det bör i alla fall vara någorlunda hygieniskt.

Vikten av att hålla rent i stallet

Om man inte håller rent i stallet flyttar snabbt ohyra in. Dessutom kan bakterier och virus snabbt spridas. Ett rent stall är också betydligt roligare att vistas i. Att hålla rent är alltså av stor vikt.

Vilka kemikalier kan användas?

Eftersom stallet är hästarnas hem bör man inte använda för många kemikalier. Under sommaren, när alla hästar är på bete, kan man storstäda med olika kemikalier om man ser till att få bort alla rester innan hästarna ska flytta hem igen. När det är hästar i stallet kan giftfria alternativ fungera minst lika bra. I samband med smittor är desinfektionslösningar av olika slag att rekommendera.

Gör städningen lättare

Man kan underlätta städningen en hel del genom att alltid plocka undan efter sig. Torka upp spill med en gång, töm skottkärran långt in på gödselstacken och skjut inte på städningen allt för länge.