Hästens box

I stallet bor hästarna i boxar. Det är som ett eget litet rum där hästen står lös. Hästen kan lägga sig ner, den har tillgång till vatten och den kan känna sig trygg. Men vad ska finnas i boxen och vilka alternativ till box finns det?

Vad ska finnas i hästens box?

Det finns egentligen inte något som säger att en viss sak ska finnas i hästens box. Hästen ska ha ett mjukt underlag att ligga på, det kan vara spån, halm, torv eller en blandning av flera material. Hästen bör också ha tillgång till vatten i form av en vattenkopp eller vattenhink. En bindring är bra att ha men inget måste. En krubba kan också vara bra om hästen ska få mat inne i sin box.

Hur stort ska hästen bo?

Det finns regler som gäller boxarna storlek. Även när det gäller andra mått i stallet ska reglerna följas. Om man vill veta mer om boxens mått kan man med fördel läsa mer på Jordbruksverkets sajt. Där finns även exempelritningar och en hel del annan information som är bra att ha när man ska skaffa häst eller om man vill bygga ett eget stall.

Alternativ till box

Tidigare var det vanligt att hästar stod i spiltor. Det är som en låda med tre sidor och så en öppning bakom hästen. Det betyder att hästen måste stå fastbunden hela tiden. I dag får man inte bygga spiltor i nya stall, men i äldre stallbyggnader får de fortfarande användas. Ett ytterligare alternativ är lösdrift. Där kan hästen gå in och ut ur stallet som den själv vill genom en lösdriftshall.